BOTULINUM TOKSIN  LICA I KOREKCIJA DINAMIČKIH BORA

Kozmetički botulinum toksin je prečišćeni protein, dobijen od Clostridium Botulinum bakterije. Botulinum toksin deluje samo na mimičke bore, a ne i na one nastale prirodnim starenjem kože ili dejstvom sunca, zato je on pravi tretman za one koji se veoma izražajno mršte, smeju, čude, ali i one koje žmirkaju.

Kada se ubrizga u mišić u vrlo malim dozama botulinum toksin blokira neuro-mišićnu sinapsu tih mišića što prouzrokuje gubitak dinamičkih bora (paralizom ili parezom istog).

Upotreba botulinum toksina predstavlja jedan od najčešćih načina borbe sa borama u estetici. Važno je napomenuti da nestručnom upotrebom i apliciranjem za lice može se više naštetiti nego pomoći pacijentu. Efekat je vidljiv nedugo nakon zahvata. Prvi znaci i promene su vidljivi već nakon dva dana od aplikacije, a potpuni efekat je vidljiv već nakon sedam dana.

Upotreba  za lice može da se prenese i na druga područja, kao što je vrat ili žlezde. Botoks će uspešno otkloniti i bore na vratu, a njegovo ubrizgavanje u predelu znojnih žlezda, smanjiće ili otkloniti pojavu znojenja u pazušnom predelu (terapije hiperhidroze)

KANDIDATI ZA KOREKCIJU BORA BOTULINUM TOKSINOM

Kandidati su najčešće pacijenti sa dinamičkim borama na čelu (horizontalne bore čela, horizontalne i vertikalne bore regije između obrva), borama u uglovima očiju (crow’s feet) i drugim borama na licu i vratu.

Botulinum toksin je indikovan i kod hiperhidroze (prekomerno znojenje), pa ako patite od hiperhidroze, možete s nekoliko uboda rešiti ovu brigu. Ovo je, doduše, medicinska indikacija, ali je efekat i te kako vezan i za estetiku.

NAČIN APLIKACIJE BOTOKSA

Pre intervencije precizno se odrede tačke uboda koje se nalaze direktno u borama koje su upravne na mišić koji ih prouzrokuje. Predhodno pripremljeni Botulinum toksin se insulinskim iglama ubrizgava subkutano ili u sam mišić. Ova intervencija je minimalno bolna i izvodi se bez anestezije.

PERIOD NAKON APLIKACIJE

Ne zahteva se nikakav poseban režim. Mogu se nekada stavljati hladne obloge. Efekat počinje nakon 3 dana a pun efekat se postiže za 7 dana. Rezultat traje od 3 do 6 meseci. Redovnim ponavljanjem tretmana, efekat delovanja se produžava.

NEŽELJENI EFEKTI

Vrlo su retki, a mogu biti u vidu blagog hematoma, otoka, crvenila, privremene slabosti okolnih mišića, pada i opuštenosti okolne kože. Svi neželjeni efekti su prolaznog karaktera.

Priprema: Nije potrebna priprema pre terapije Botoxom.

Tretman i odmah nakon tretmana: Nakon konsultacija sa lekarom Botox se aplikuje na mestima gde želimo da umanjimo ili uklonimo bore (čela, oko očiju, između obrva…) ili na mestima gde želimo da umanjimo znojenje (pazušna regija).Nakon tretmana moguća je pojava blagog crvenila i minimalnih modrica koje se povlače povlače do 7 dana, uz korišćenje heparinskih krema (Hepalapan®, Hepatrombin®) i brže, bez ostavljanja posledica.Ne konzumirajte veće količine alkohola 24h nakon zahvata, ne vežbajte 24h nakon zahvata, ne masirajte lice i izbegavajte kozmetičko čišćenje lica nedelju dana nakon zahvata, izbegavajte podvodno ronjenje, kao i nošenje zaštitnih kaciga za motor, ne idite na spavanje 4 sata nakon tretmana, pokušajte zaspati na leđima noć nakon tretmana, pokušajte vežbati tretirane mišiće do 4 sata nakon zahvata, dakle nastavite se smejati, mrštiti itd. Izbegavajte solarijume i saune 3 do 4 dana nakon tretmana.

3-4 dana nakon tretmana: Botox postiže svoj pun efekat i bore su umanjene ili potpuno uklonjene.

Najčešće postavljena pitanja

Kliknite za odgovor!

Da li ću imati mimiku lica nakon terapije Botoxom?Kada se Botox pravilno aplikuje od strane lekara, i u odgovarajućim dozama, pacijent zadržava mimiku osmeha, ali ostaje bez bora.

Koliko dugo traje efekat Botoxa?Efekat Botoxa traje 3-4 meseca, retko i 6 meseci.

Šta je Baby Botox?Noviji trend u primeni Botoxa je primena Baby Botoxa i podrazumeva aplikaciju minimalnih doza preparata čime se postiže bolja pokretljivost mimičnih mišića, a time i prirodniji izgled. Rezultati tretmana su kratkotrajniji pa se preporučuje ponavljanje na 2-3 meseca.

Koja su neželjena dejstva Botoxa?Najčešća neželjena dejstva su glavobolja, sindrom sličan gripu, privremeno spuštanje očnih kapaka i vrtoglavica. Mnogo ređe dolazi do pojave bolnosti lica, crvenila na mestu aplikacije i oslabljenosti mišića. Pojave se povezuju sa samom aplikacijom jer se javljaju tokom prve nedelje nakon zahvata. Sva neželjena dejstva su privremena i ne traju više od nekoliko nedelja.