PRP TERAPIJA PODMLAĐIVANJA MATIČNIM ĆELIJAMA

Vaše telo u sebi poseduje moć da regeneriše i leči tkivo na svim delovima vaše kože.

Matične ćelije čine to svaki dan tokom vašeg života.

PRP terapija pomlađivanja, poznata je i kao tretman pomlađivanja vlastitom krvlju.

To je zahvat koji koristi moć lečenja koju imaju trombociti i njihovi faktori rasta u krvi.

Trombocitni faktori rasta pomažu stvaranje novog kolagena i krvnih sudova, obnavljanje i poboljšanje oštećene kože te usporavaju i poništavaju znakove starenja.

prp tretman

OPIS TRETMANA

PRP terapija pomlađivanja je revolucionarna metoda pri kojoj lekar upotrebljava minimalnu količinu vaše krvi za pomlađivanje kože. PRP podrazumeva izdvajanje ćelija i proteina koji se nalaze u krvi i ubrizgavanje u kožu. Tako se pospešuje obnavljanje kože i potkožnog tkiva. Deo krvi po kojoj je metoda dobila ime je PRP (Platelet Rich Plasma) ili u prevodu – plazma bogata trombocitima. Ovim postupkom na prirodan način podstičemo regeneraciju i oporavak tkiva na licu, smanjujemo bore i poboljšavamo tonus kože na licu. U PRP-u se uz trombocite nalaze faktori rasta i vaše matične ćelije, koje nadalje stimulišu proces obnavljanja. Budući da se kod ovog tretmana koristi vaša krv, ne unose se sintetičke supstance pa ne postoji mogućnost nuspojava. Tretman je u potpunosti netoksičan, hipoalergen i ne zahteva vreme oporavka.

KANDIDATI

U konsultaciji s lekarom procenjuju se potrebe svakog pojedinačnog klijenta i određuje najoptimalniji tretman ili kombinacija tretmana.

PRP terapija pomlađivanja matičnim stanicama može se upotrebljavati za:

  • Rejuvenacija kože lica, vraćanje zategnutosti i sjaja
  • Smanjenje glabelarnih linija, odnosno bora između obrva;
  • Smanjenje bora „mrštilica“;
  • Poboljšanje izgleda bora oko očiju;
  • Smanjenje nazolabijalnih bora;
  • Smanjenje bora smejalica;
  • Tretiranje ožiljaka od akni;
  • Smanjenje bora oko usana;
  • Pomlađivanje kože na rukama i ostalim delovima tela.

Mere opreza

PRP terapija pomlađivanja matičnim ćelijama je jednostavan i siguran tretman. Obzirom da se PRP izvlači iz vaše krvi, ne postoji mogućnost prenosa bolesti, alergija ili imunoloških reakcija.

PRP terapija se ne primenjuje u slučaju disfunkcije trombocita, trombocitopenije, hemodinamske nestabilnosti, autoimunih bolesti, sepse, akutnih oboljenja, trudnoće, hronične bolesti jetre i bolesnika na antikoagulantnoj terapiji.

Priprema: U okviru pripreme za tretman potrebno je da klijenti ne konzumiraju alkohol 3 dana pre procedure, kao i da unose dovoljnu količinu tečnosti, najpoželnjije vode (2 litra dnevno). Osobe koje imaju problem sa niskim trombocitima, ispod 150.000/ml, ne mogu očekivati uspešnost tretmana, jer su nosioci terapijskog efekta upravo trombociti.

Tretman i odmah nakon tretmana: Klijentima se uzima venska krv od strane lekara, od 10-15ml zavisno od površine kože koja se tretira. Krv se centrifugira da bi izdvojili plazmu i trombocite od ostatka krvnih elemenata. Trombocitima je potrebna aktivacija, koja se vrši u epruveti, da bi bili u mogućnosti da otpuštaju faktore rasta potrebne za rejuvenaciju kože. Nakon aktivacije, trombociti i plazma se vraćaju u kožu tehnikama od strane lekara. U zavisnosti os praga bola pacijenta, primenjuje se anestezija, topikalna, injekciona ili kombinacija, sa ciljem bezbolnog tretmana.

Odmah nakon tretmana vidljivo je crvenilo i blagi otok koji se mogu zadržati i do 24 sata od aplikacije i prolaze bez posledica. Moguća je pojava blagih modrica koje se povlače do 7 dana, uz korišćenje heparinskih krema (Hepalapan®, Hepatrombin®) i brže, bez ostavljanja posledica.

Nikako se ne izlagati suncu u naredna tri dana bez visokog UV faktora (SPF≥ 30), ne odlaziti u solarijum.

7 dana nakon tretmana: Efekat terapije se primećuje u vidu hidriranije, zategnutije kože, najčešće opisane kao „baršunasta“ (subjektivni osećaj).

Mesec dana nakon tretmana: procesi rejuvenacije su postigli svoj efekat u vidu liftinga, hidriranosti kože, kao i ispravljanja nepravilnosti u određenom procentu (ožiljci od akni, diskoloracije…). Tretman je potrebno ponoviti nakon mesec dana zbog nastavka terapijskog efekta. Tretmani se primenjuju u serijama od 3-5.

Najčešće postavljena pitanja

Kako deluje tretman PRP-om?

Plazma bogata trombocitima, deluje tako što, nakon aktivacije, trombociti oslobađaju faktore rasta koji su mnogobrojni. Faktori rasta utiču na različite procese u koži kao štp su angiogeneza (stvaranje nove kapilarne mreže koja potpomaže pojačanom ishranjivanju kože), aktivaciji ćeliji fibroblasta, koje stvaraju kolagen i učestvuju u reparaciji kože.

Da li su moguće alergijske reakcije?

Pošto se radi o vlastitom tkivu (krv) koje se neposredno nakon uzimanja aplikuje pod kožu, rizik od alergijske reakcije ne postoji, kao ni od oboljenja koja se prenose putem krvi. U toku tretmana se koriste sterilni instrumenti za jednokratnu upotrebu.

Kakva je efikasnost tretmana?

Osim u estetici, PRP treman se koristi i u medicinske svrhe kod zaceljivanja rana, sportskih povreda sa visokim stepenom efikasnosti (dokazano kroz niz nezavisnih studija).